Tequila: Pôvod, pikošky a prečo treba odmietať citrón so soľou

commons.wikimedia.org

commons.wikimedia.org

#Dnes sa pozrieme na zúbok ďalšiemu, aj na Slovensku obľúbenému alkoholickému nápoju. Tak zbystrite pozornosť „compañeros“ a pripravte si soľ a plátok citrónu (alebo ani nie, ale o tom až neskôr)! Je čas naliať si obľúbený nápoj každého Mexičana. Tequila.

Pôvod

Geograficky ho môžeme určiť na okolie mesta Tequila v Mexiku, ktoré sa nachádza v štáte Jalisco. Prsty v jej prvovýrobe podľa historických zdrojov majú španielski kolonizátori niekedy po roku 1521, kedy do Mexika dorazili. Aztékovia si už pred nimi vyrábali podobný nápoj, ktorého základom bola rastlina agáve. Na dnešnú tequilu sa však až tak veľmi nepodobal.

pixabay.com
pixabay.com

Výroba

Základom je mexický druh agave tequilana (Weberova modrá agáve), ktorá sa bežne páli na 38 až 40% alkoholu. Podľa prísnej mexickej legislatívy existuje len 5 oblastí Jalisco, Guanajuanto, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas, kde sa tequila môže vyrábať. Ak je na fľaši skratka NOM (Normas Official Mexicana) viete, že pijete naozajstnú tequilu. Číslo pripojené ku skratke NOM uvádza miesto, kde bola tequila vyrobená.

Rastlina agáve sa spracúva až po 10 rokoch pestovania a ošetrovania. Pevné listy sa obsekajú zo srdca agáve s názvom pina. Tá môže vážiť aj 100kg. Potom sa dopraví do paliarne, kde sa rozdelí špeciálnymi nožmi. Potom sa vloží do kotla, kde sa varí. Vôňou pripomína marmeládu. Farba sa zmení z bielej na hnedú, škrob a pletivá v rastline sa tým rozložia, čo podporí vznik skvasiteľných cukrov. Hmota sa lisuje a riedi vodou. Potom tri dni kvasí. Destiluje sa dva až trikrát na 50-60%. Vznikne tzv. tuba, ktorá sa môže uložiť do nádob, alebo dubových sudov.

commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Druhy

100% agáve: už samotný názov napovedá, že je vyrobená z čistého destilátu agáve. Neobsahuje žiadne prídavné látky a môžete ho nájsť vo verziách ako: Blanco, Reposado, Añejo alebo Extra Añejo. Mixto je liehovina vyrobená takisto z agáve, no s pridanou cukrovou trstinou. Preto tento druh nie je taký jemný a má slabšiu chuť po agáve.

100% tequila sa rozdeľuje na: Blanco (biela, alebo strieborná). Nezreje v sudoch a preto máte u nej záruku čistej agávovej chuti. Možno si hovoríte prečo nespomíname zlatú tequilu. Možno si niekto myslí, že vďaka farbe je kvalitnejšia. Opak je však pravdou. Tmavšiu farbu získava po pridaní karamelu.

Ak predsa len chcete nejakú farebnú tequilu skúsiť, vyberte si Reposado. Zacítite v nej trochu vanilky a škorice. Svoju farbu narozdiel od zlatej získala ročným zrením v sudoch. Či je v tequile karamel zistíte jednoduchým testom. Rozotrite na dlani pár kvapiek tequily. Ak vám ostane ruka lepkavá, nápoj obsahuje karamel. Añejo a Extra Añejo (v preklade starý) sú najzrelšie. Typické sú tmavšou farbou, bohatou arómou a komplexnou chuťou.

commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Tip na ochutnávku

  • KAH Tequila Anejo v zaujímavej 0,7l fľaši v tvare lebky, s obsahom 40% alkoholu, Dá sa zohnať už za cca 80€.
  • Prípadne niečo ešte fajnovejšie. Casa Noble Extra Anejo Single Barrel 40% 0,7l. Cena 150€
  • Alebo ak ste úplný kajnšmetke: Gran Patrón Platinum Tequila 40% 0,7L, s cenou 219€. Dostanete ju ale v leštenej fľaši z krištáľu balenej v zamate a javorovom dreve.

Konzumácia

Pitie tequily so soľou a citrónom v našich končinách je dobrým marketingovým ťahom, ktorým je možné do určitej miery zastrieť horšiu chuť a kvalitu mixto tequily v porovnaní s tou zo 100% agáve. Mexičania ju pijú čistú, alebo s rajčinovou šťavou miešanou s chilli. Niekedy k nej dostanete limetku. Prípadne si môžete namiešať margaritu. 

  • poldeci 100% tequily (agave blanco tequila)
  • čerstvá limetková šťava
  • agávový nektár
  • Zmiešajte všetko s ľadom, nalejte do vhodného pohára a ozdobte kolieskom limetky.
pixabay.com
pixabay.com
Odporúčame